vrijdag 7 november 2008

Maradona aan het roer van Argentinië


De roep om ‘Don Diego’

Argentinië is in de ban van de nieuwe bondscoach van de Argentijnse nationale ploeg. Fronste u ook even de wenkbrauwen toen u vernam dat Diego Armando Maradona het roer van het zwalpende schip, dat de nationale ploeg van Argentinië momenteel toch is, zou overnemen? Wij hoe dan ook wel. De genialiteit van de man in kwestie als voetballer trekken we hier niet in twijfel. Hij was één van de sierlijkste voetballers die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen. Maradona, de man die z’n volk leerde voetballen. Eigenhandig schonk hij in 86’ zijn land de Wereldbeker.


Nu wordt ‘Pluisje’ opgezadeld met een nieuwe taak. Hij moet de vedetten van de ‘albiceleste’ opnieuw op het rechte pad krijgen. Hij, de man die ongeveer evenveel tijd in afkickcentra voor alcohol en drugs heeft gespendeerd dan dat hij op een voetbalveld stond, moet hij voor de kentering zorgen!? Dat lijkt ons eerder een wanhoopspoging van de Argentijnse bondsbonzen dan een doordachte meesterzet. Heeft hij eigenlijk een trainersdiploma? Neen is het antwoord. Virtuositeit als speler staat niet garant voor successen als coach. Een trainer moet zoveel meer betekenen voor zijn ploeg. Hij moet over meer dan louter voetbaltechnische capaciteiten beschikken. Hij moet tactisch inzicht hebben in het spelletje, hij moet de tegenstanders door en door kennen en bovenal: hij moet de neuzen van de vedetten dezelfde richting laten opkijken. Laten we hem nu net voor dat laatste onderdeel van de twijfel gunnen. Maradona is in Argentinië een ander woord voor God. Iedereen, werkelijk iedereen kijkt naar hem op.


Komende zaterdag staat de eerste echte test op het programma voor Maradonna. Argentinië werkt er een oefenwedstrijd af tegen de Schotten. Het serieuzere werk volgt natuurlijk nog nadien de eindronde van de wereldbeker in Zuid-Afrika. Waarbij slechts één vraag op alle Argentijnse lippen brandt: kan 'Don Diego' opnieuw de wereldbeker aan zijn thuisland schenken.

Geen opmerkingen: