donderdag 9 oktober 2008

Crowdfunding: wie het kleine niet investeert…

Vele kleintjes maken één grote. Dat eenvoudige principe vormt de basis van een nieuwe economische trend: crowdfunding. Voor amper 10 dollar kan je jezelf al aandeelhouder noemen, én in de eventuele winst delen.

Deels sociaal netwerk, deels kapitaalverwerving – zo kan je crowdfunding nog het best omschrijven. Goede doelen en non-profit organisaties gebruiken het Internet al langer om kleine donaties in te zamelen, maar nu hebben ook enkele creatieve ondernemers de kracht van het systeem ontdekt.


Nemen we het voorbeeld van SellaBand.com, een website voor muzikanten zonder platencontract die toch een album willen opnemen. Zij kunnen op de site een profiel aanmaken met hun biografie en liedjes.

Ben je fan van een bepaalde artiest, dan kan je aandelen van hem kopen, aan 10 dollar (7,5 euro) per stuk. Zodra er 5.000 aandelen verkocht zijn, kan die muzikant dan de studio induiken.


Believers

Op twee jaar tijd hebben al 30.000 mensen samen meer dan 2,5 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) neergeteld. Vijfentwintig muzikanten hebben inmiddels een plaat opgenomen of zijn er mee bezig.

Tot nu toe bedraagt de gemiddelde kapitaalopbrengst ongeveer 2,5 dollar per aandeel, inkomsten die komen uit cd-verkoop en advertenties. Dat geld wordt verdeeld onder SellaBand, de artiest, en zijn ‘believers’ – een passende naam voor de investeerders annex groupies die hun geloof en geld in de muzikant investeren.


Crowdfunding is tot op heden vooral een zaak van artiesten, zij het modeontwerpers, filmmakers of muzikanten. Logisch als je nagaat in welke bochten beginnende kunstenaars zich moeten wringen om een lening bij een bank los te krijgen. Daarom helpt CatwalkGenius.com beginnende designers nu aan startkapitaal om hun eerste collecties te financieren.


De Britse documentairemaakster Franny Armstrong slaagde er dan weer in om via het Internet meer dan 450.000 pond (565.000 euro) in te zamelen voor de productie van haar film ‘The Age Of Stupid’.

Wie 20 pond (25 euro) stortte, krijgt een vermelding op de website van de film, diegenen die 5.000 pond (6.250 euro) of meer gaven, delen mee in de winst, als die er komt. In het huidige financiële klimaat klinkt zo’n gok lang niet slecht.


Geen opmerkingen: