donderdag 9 oktober 2008

Jeugdbewegingen: vrolijke vrienden?

Dat we met “De betere blog” graag het brede culturele veld verkennen, willen we al meteen in een van de eerste posts bewijzen. Met een post over het ‘jeugdwerk’, begot. En niet zomaar natuurlijk. Op 17 oktober is er de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging.


In steden als Gent en Leuven en andere kleinere provinciestadjes zie je die dag veel te veel jonge mensen in veel te korte broekjes of rokjes met idiote sjaaltjes en vreemde truien door het straatbeeld hossen. Omdat ze dat leuk vinden, maar ook omdat ze eens de aandacht willen vestigen op het belang dat zij hechten aan hun eigen jeugdbeweging én de andere jeugdbewegingen.

Ter gelegenheid van de Dag van de Jeugdbeweging nodigde VER-kijker, het nieuwskanaal van jeugdwerknet.be, van elke jeugdbeweging (FOS, Chiro, KLJ, Jeugd Rode Kruis, KSJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KAJ en JNM om ze allemaal eens op te noemen) twee leiders of leidsters uit om hun gedacht te zeggen over enkele heikele thema’s. Zoals de ‘k’ in de naam, gemengde werking en de betekenis van het uniform.
Vuurwerk gegarandeerd, zo dachten de jongens en meisjes van Verkijker. Maar uiteindelijk bleek dat wel mee te vallen. Wat er zo allemaal verteld werd kan u vanaf volgende week lezen op de site van Jeugdwerknet (de link vind je hier dan wel), maar nu al, enkel hier: de opvallendste bevindingen van een avondje tussen verschillende jeugdbewegingen.

In tegenstelling tot wat de buitenstaander misschien zou denken is de ‘k’ allang niet meer belangrijk in de gemiddelde jeugdbeweging. Ongeveer de helft noemt zich sowieso al pluralistisch, maar ook voor de overige helft speelt die ‘k’ al helemaal de rol niet meer die ze vroeger wel nog speelde.
Eén enkele beweging zingt nog een gebed voor het eten op kamp en diezelfde beweging heeft ook nog elke avond een bezinning en een kampmis voor het begin van het kamp. Geen enkele andere van de bewegingen rond de tafel kende dat nog. Het meest interessant is misschien wel het geval Scouts en Gidsen, die tot voor kort nog VVKSM heetten. Voor de twee aanwezige leidsters had die naamsverandering niet veel veranderd. Voor die verandering was hun groep ook al niet meer bezig met het katholieke.

- In het meegeven van bepaalde waarden kunnen alle jeugdbewegingen zich wél samen vinden. Naast elke zaterdag of zondag spelletjes spelen, wil de leiding ook waarden als rechtvaardigheid, eerlijkheid en zelfstandigheid meegeven, hoewel ouders dat blijkbaar niet verwachten van de jeugdbeweging. Dat bleek namelijk uit Humo’s grote jongerenenquête van enkele weken geleden.

- En ook over het uniform waren de meningen bitter weinig verdeeld. Elke jeugdbeweging is best wel trots op het eigen uniform, en doet het zelfs buiten de werking aan. Bijvoorbeeld op de festivals om zo andere leiding te herkennen. Er is wel wat medelijden met de chirojongens, omdat hun broekjes toch wel heel kort zijn. Jeugdbewegingen als JNM en Jeugd Rode Kruis hebben nog geen uniforme bewegingskledij, zoals men dat nu soms heel eufemistisch benoemt, maar daar wordt aan gewerkt. En voorlopig passen de lokale groepen daar nog een mouw aan.

- Wat wel voor wat discussie zorgde, was gemengde werking. Dan niet over gemengde werking op zich, maar wel over al dan niet in dezelfde tent/kamer slapen op kamp. Voor sommige groepen is dat geen enkel probleem, ook omdat het aleens zorgt voor een fijn verhaal om verder te vertellen aan volgende generaties.
Andere groepen vinden dat jongens en meisjes vanaf een bepaalde leeftijd niet meer mogen samen slapen, en vanaf een bepaalde leeftijd wél weer mogen samen slapen. Of net niet. En zo heeft ongeveer elke groep wel een andere regeling.

Hoewel de vele jeugdbewegingen die Vlaanderen rijk is toch op heel wat vlakken zwaar van elkaar verschillen, zijn er dus duidelijk ook vele raakpunten. Als dat geen mooi en heel positief uitgangspunt is voor de Dag van de Jeugdbeweging!

En even terzijde voor de medestudenten: Verkijker is nog altijd op zoek naar vrijwilligers met een vlotte pen en een been in het jeugdwerk. En voor wie dat over de streep kan trekken: er hangt een vrijwilligersvergoeding aan vast.
De eerste 4 delen van het interview staan intussen online op jeugdwerknet.be

Geen opmerkingen: