maandag 27 oktober 2008

KD op maandag

De Vloek van Europa

Een kleine analyse van de 9de speeldag in de Jupiler Pro League leert ons dat Club Brugge dè verliezer is van het weekend. Geen nood voor blauw-zwart ze zijn nog steeds de PvdA. De lusteloosheid waarmee de Bruggelingen speelden op AA Gent stond in schril contrast met de vechtlust die ze toonden afgelopen donderdag in het Lerkendal stadion van Rosenborg. ‘Europees spelen kost punten’ dekte Jacky Mathijssen zich al een beetje in voor de wedstrijd. Een excuus dat vaker wel dan niet van toepassing is, zeker op de Belgische clubs.

Even terugblikken

Club speelde na de goede heenwedstrijd in en tegen Bern slechts 1-1 gelijk thuis tegen Dender. Maar ook Standard ontsnapt niet aan de vloek van Europa. Na de kwalificatie voor de Uefa Cup tegen Everton ging Standard roemloos tenonder tegen Cercle Brugge 4-1. Maar het zijn niet alleen de Belgische ploegen die met dit probleem kampen. Gaat u maar na, PSV, Nancy, Saint-Etienne, Hamburg. Allemaal ploegen die hun Europees duel vorige week winnend afsloten, maar de wedstrijd erna in de eigen competitie punten lieten liggen.

Geen rotatiemogelijkheden


Waaraan ligt dit? Voor de Belgische clubs kunnen we stellen dat zij niet over de kern beschikken om op verschillende fronten een hoofdrol te vertolken. Europees puntengewin zal vaak gepaard gaan met puntenverlies in de eigen competitie. Rotatiemogelijkheden zijn er amper. Een dubbele bezetting van elke positie zonder kwaliteitsverlies is voor een Belgische club een utopie. Vergelijk dit met absolute Europese toppers genre Barcelona of Manchester United en je komt tot de conclusie dat zij zonder problemen over 22 evenwaardige spelers kunnen beschikken.

Daar komt Sporting

In België is er in principe maar één ploeg die over een kern beschikt die meerdere matchen per week moet aankunnen. Jawel, RSC Anderlecht. Maar hun Europese afgang heeft ervoor gezorgd dat ze enkel in België actief zijn. O ironie, Club en Standard zullen in de Uefa Cup voor de nodige punten zorgen, waardoor de Belgische kampioen volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid rechtstreeks in de poules van de Champions League terecht zal komen. Als de heren uit de hoofdstad het kunnen opbrengen om elke week te spelen zoals ze dat dit weekend deden zullen ze moeilijk af te stoppen zijn. Nadat Anderlecht de risee was van België zouden het nu wel eens de Brusselaars kunnen zijn die in hun vuistje lachen.

Geen opmerkingen: