zaterdag 18 oktober 2008

Wie gelooft die mensen nog?


Neen, het gaat niet over de zoveelste politieke crisis. Ook niet over de financiële crisis. Het gaat over de crisis in de wielersport. Na Ricco en Piepoli tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk was het vorige week de beurt aan Stefan Schumacher om tegen de dopinglamp te lopen. Maar daar bleef het niet bij, ook deze week hebben we een nieuwe dopingzondaar, betrapt op het gebruik van ‘CERA’, de derde generatie EPO. Bernhard Kohl: de Oostenrijker met het ietwat gekke kopje, uit de Gerolsteinerploeg.


Wat hebben we van hem genoten de afgelopen Tour de France. Het dartele klimmertje dat zelfs bergkoning werd. Tot onze grootste verbazing bleek deze jongen ook nog een uitstekende tijdrit in de benen te hebben. We vielen van de ene verbazing in de andere. Kende u hem voordien? Wist er iemand die niet obsessief bezig is met wielrennen dat hij in 2006 derde werd in de Dauphiné Liberé? En plots, uit het niets duikt hij op in de grootste rittenkoers ter wereld. Helaas, mooie sprookjes duren andermaal niet lang.


Monsieur 60%


Waar moet het naartoe met een sport die in een vicieuze cirkel verkeert. Wielrenners die hun ganse carrière slikten en spoten dat het een lieve lust was gaan nu anti-doping charters ondertekenen. Het voorbeeld bij uitstek is Bjarne Riis, Tourwinnaar van 1996. Zijn bijnaam in het peleton was ‘monsieur 60%’ verwijzend naar de maximale hematocrietwaarde van zijn bloed. Diezelfde Riis is nu dopingjager nummer één. Wie gelooft die mensen nog?


En toch...


‘Wij zijn er klaar voor. U ook?’ kopte Het Nieuwsblad voor de start van het nieuwe wielerseizoen. Elk jaar opnieuw loopt België warm voor zijn ‘flandriens’, elk jaar opnieuw staat er een massa volk langs de weg om hun ‘helden’ naar de overwinning te schreeuwen. Maar in dit dopingtijdperk wordt elke glansprestatie met de nodige voorzichtigheid aanschouwd. Iedereen wordt gewantrouwd. Onterecht? In sommige gevallen wellicht wel. Maar ook vaak terecht, dat leert ons de waslijst aan positieve dopingtesten. Maar vanaf de start van het nieuwe wielerseizoen zullen alle naïeve wielerfans weer langs de weg staan.


Om het met de woorden van Karl Vannieuwkerke te zeggen: vive le vélo!

Geen opmerkingen: