vrijdag 10 oktober 2008

De kracht van woorden

DegrotemonD van en met Valentijn Dhaenens (SkaGeN)

In het STUK in Leuven loopt nog tot 16 oktober de theatermonoloog DegrotemonD. Daarin heeft Valentijn Dhaenens 2500 jaar retorica gebundeld. Hij geeft een overzicht van een reeks tot de verbeeldingsprekende speeches. In het stuk neemt hij de toehoorders mee van Socrates over Goebbels tot Frank Vanhecke.

De setting voor dit alles is het oude auditorium in de Naamsestraat in Leuven. De aanblik van de lege zaal alleen al nodigt uit tot het luisteren naar een krachtige toespraak. De akoestiek is dan ook verbluffend.


Goebbels vs Patton

Elke speech heeft een apart karakter. De speeches die mij het meest aanspraken waren die van Joseph Goebbels en George Patton. Dhaenens brengt deze speeches simultaan, waardoor vooral het contrast in toon tussen Goebbels en Patton opvalt. Beide heren kondigen de totale oorlog af (WO II). Goebbels spreekt zijn publiek toe op een rustige, haast verleidelijke toon. Terwijl Patton de harde, stoere taal niet schuwt om zijn boodschap over te brengen.

Elke toespraak wordt ingeleid door een geluidsfragement. Zo brengt Dhaenens een eigenzinnige vertolking van het Belgische Volkslied, waarna de toespraak van wijlen Koning Boudewijn betreffende de abortuswet volgt.


Aanrader

Mensen die geïnteresseerd zijn in krachtige toespraken in hun oorspronkelijke taal zijn bij DegrotemonD aan het verkeerde adres. Valentijn Dhaenens maakte het voor iedereen toegankelijk en vertaalde alle speeches naar het Nederlands. Met als gevolg dat de kernachtige boodschap soms verloren gaat. Maar geen nood, het acteertalent van Dhaenens compenseert dit ruimschoots. DegrotemonD is een aanrader voor iedereen die openstaat voor een sterk staaltje retoriek.

Voor een interview met Valentijn Dhaenens kan u ook terecht op de site van Klara .



1 opmerking:

Annelies DB zei

Kjell lijkt goed opgelet te hebben in de les Schrijven Voor Online :). Netjes! Overzichtelijk! Witregels! Kopjes!