dinsdag 28 oktober 2008

Antwerps bierwalhalla

De Britse reisgids Lonely Planet bombardeerde Antwerpen in zijn nieuwe gids Best in travel 2009 tot “een van ’s werelds tien beste steden” om te bezoeken. De bijbel voor de eigentijdse rugzaktoerist raadt vooral een “bedevaart" naar Bierhuis Kulminator aan. Reden genoeg om deze biertempel in de koekenstad een bezoekje te brengen.

So impressive”, “best beer bar in the world”, “great atmosphere”. Het zijn maar enkele van de beoordelingen waarmee kenners op de wereldvermaarde website ratebeer.com bierhuis Kulminator omschrijven.

We kunnen ze geen ongelijk geven. De Kulminator is de uitgelezen plek om bij een goed glas bier de tijd uit het oog te verliezen.

Op een boogscheut van de hippe Kammenstraat serveren Leen en Dirk Van Dyck al 29 jaar lang de beste en meest zeldzame bieren. Met maar liefst 750 (!) verschillende trappisten, bocks, lagers en geuzen op de kaart is er voor ieder wat wils.

Gewone Belgische pils komt er wel niet op tafel. “Voor een pintje komen de mensen niet naar hier en dat serveren we dus ook niet. Daarnaast kan je pils ook moeilijk bewaren, want het wordt veel te snel slecht”, zegt uitbaatster Leen Van Dyck.

Bieren op leeftijd zijn dan ook één van de specialiteiten van de Kulminator. Het oudste bier dat momenteel in hun kelder ligt te rijpen, is een La Trappe uit 1975.

Gemoedelijke sfeer

Zoveel moois trekt uiteraard niet enkel Belgische fijnproevers aan. “De helft van onze klanten komt uit het buitenland. We krijgen vooral Amerikanen en Britten over de vloer, maar ook Australiërs, Canadezen en mensen uit Nieuw-Zeeland”, zegt Leen Van Dyck.

Naast de goedgevulde drankkaart zijn het authentieke interieur en de gezellige sfeer de grootste troeven van de Kulminator. Massieve houten tafels, geëmailleerde reclameborden en allerhande bier- en brouwersattributen vormen het ideale decor voor een geslaagde degustatie. De klassieke muziek die steevast op de achtergrond speelt, maakt de gemoedelijke sfeer compleet.

Een bezoek aan de Kulminator is trouwens niet volledig zonder een kijkje te nemen in de gekoelde bewaarruimte, achteraan het café. Langs een groot glazen venster kan je je vergapen aan het rijke aanbod van bierflessen en –flesjes, het ene al stoffiger dan het andere.

Het enige minpunt van de Kulminator zijn de soms forse prijzen. Let goed op als je iets bestelt, want vooral zeldzame bieren of bieren van een specifieke jaargang kunnen wel eens duur uitvallen. Zo betaal je voor de eerder vermelde La Trappe uit 1975 maar liefst 15 euro, al tellen echte bierkenners dit bedrag graag neer voor zo een stukje vloeibare geschiedenis.


Bierhuis Kulminator

  • Vleminckveld 32-34
    2000 Antwerpen
  • Telefoon: 03 / 232 45 38
  • Van dinsdag tot en met vrijdag open van 11u tot 24u, zaterdag vanaf 17u, maandag vanaf 20u. Zon- en feestdagen gesloten.
  • Profiel op ratebeer.com

Geen opmerkingen: